Comunicat de la Plataforma Salvem la Devesa sobre els reiterats incompliments de l’Ajuntament de Girona al Parc de la Devesa de Girona

La Plataforma Salvem la Devesa denuncia els reiterats incompliments de l’Ajuntament al Parc de la Devesa de Girona

Podeu descarregar la el comunicat de la Plataforma aquí.

L’Associació Plataforma Cívica Salvem la Devesa, que aplega un conjunt d’entitats diverses, es manifesta molt molesta davant la notícia que es va publicar als medis el proppassat 14 de setembre on s’anunciava que el Consistori s’havia desdit de la seva promesa d’oferir parcel·les en condicions adequades i serveis bàsics –a Domeny- per la totalitat del campament de firaires que venen en motiu de les festes de Sant Narcís i torna a ubicar-los en gran part al Parc. Des de la Plataforma Salvem la Devesa recordem que l’Ajuntament de Girona té l’obligació de garantir els nivells de salubritat, seguretat i civilitat a tota la ciutat de Girona, incloent la Devesa.

És clar que el Parc no està preparat per acollir i proveir els serveis que la instal·lació d’un campament de les dimensions que els firaires requereixen i que suposa un càmping il·legal. Al 2016 van instal·lar-se a la Devesa més de 460 vehicles entre caravanes, grans camions, camions, cotxes, remolcs, etc.

Any rere any, els firaires del campament de la Devesa s’han vist amb la necessitat d’abocar en el Parc les aigües residuals de les rentadores i rentaplats, aigües negres, escombraries, olis, etc. amb tots els riscos mediambientals i sanitaris que comporta. Les parcel·les designades a la Devesa tenen il·luminació deficient, serveis de sanejament gairebé inexistents, escomeses i tubs per connectar-se a l’aigua pública insuficients, etc. A més, les caravanes, vehicles i camions també causen compactació del sòl, el qual causa danys econòmics per més de 20.000 EUR en neteja i descompactació al parc més emblemàtic de la nostra ciutat.

La Plataforma vol també posar de manifest la seva queixa davant l’absoluta falta de transparència en l’actuació del consistori, doncs després d’haver-se fet públic que a partir d’aquest any les caravanes dels firaries no s’acomodarien dins del Parc, el canvi del criteri ha estat comunicat per sorpresa sense cap interlocució prèvia.

Tanmateix, la Plataforma valora molt negativament que aquesta decisió contrària a allò prèviament anunciat per l’Ajuntament és un incompliment més de l’equip de govern respecte dels compromisos i promeses fetes en relació a la planificació, usos i activitats del Parc; tals com: les tan reiterades promeses d’impedir la circulació i aparcament de vehicles no autoritzats al Parc, que, malgrat venir d’anys enrere i anar totes elles acompanyades d’una data d’execució, encara avui no s’han complert; o també permetre la realització al Parc d’activitats completament inadequades, per perjudicials, a la seva condició de parc urbà catalogat de Bé Cultura d’Interès Nacional (BCIN).

L’Ajuntament reiteradament incompleix el reglament d’usos de la Devesa, que entre altres no preveu que es pugui aparcar més enllà de les zones asfaltades habilitades ni contempla el campament de firaires, i la seva obligació com a gestor de la Devesa de donar-li els usos propis d’un parc i no d’una parcel·la amb arbres.

Defensem que la Devesa sigui un parc que es pugui utilitzar cada dia en la seva totalitat i que no se li donin usos intensius ni privatius de l’espai. Les carpes que la Fira de Girona instal·la tenen cessió gratuïta de l’espai durant més de dos mesos al Camp de Mart. El Festival del Circ que va anunciar el Consistori que s’instal·larà al Camp de Mart rebrà com a mínim 60.000 EUR de subvenció. Sorprenentment però l’Ajuntament diu que no disposa de diners per equipar el Parc amb bancs, rec adequat, millora de la il·luminació, instal·lació d’un parc infantil, aparells d’exercici a l’aire lliure o altres equipaments propis d’un parc; o adequar les parcel·les dels firaires a Domeny.

Decebuda per tants incompliments i abusos, la Plataforma no descarta emprendre accions legals a fi d’obligar a respectar la normativa vigent. En tot cas, continuarà realitzant mesures encaminades a la sensibilització dels ciutadans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s